Felul în care arată mediul înconjurător definește localitatea, și mai ales, cetățenii care locuiesc în zona respectivă. Fiecare cetățean este responsabil de îngrijirea și protejarea mediului.
Primul pas spre ecologizarea unei localități este localizarea zonelor afectate de deșeuri, atenționarea autorităților, iar apoi ecologizarea acesteia. Primarul comunei Călărași, Sorin Sandu, a făcut un obicei din a-și mobiliza cetățenii în acțiuni de ecologizare.
Acesta strânge de fiecare dată sute de saci cu gunoaie din zonele verzi și din pădurea comunei. Același lucru s-a întâmplat și pe 25 februarie, într-o zi de vineri. Primarul alături de mai mulți cetățeni au luat comuna la pas și au strâns toate gunoaiele.
60 de voluntari călărășeni au participat la acțiune. S-au strâns 400 de saci.
Primarul localității Călărași a declarat: “Vineri nu am fost la prima acţiune de acest gen. Facem periodic curăţenie. Încercăm să sensibilizăm opinia publică, că aceste deşeuri pot provoca boli. Am început cu pădurea ce aparţine Ocolul Silvic şi am continuat cu alte 10 locuri, cunoscute deja, unde oamenii aruncă tot felul de gunoaie, inclusiv animale moarte. Cred în dorinţa şi motivaţia cetăţenilor din Călărași de a se alătura unui proiect care vizează protejarea mediului împotriva deșeurilor depozitate iresponsabil. Şi asta pentru că aici vor trăi şi nepoţii lor şi cum păstrăm, aşa vom avea. Am strâns în 3 ore de muncă continuă, 400 de saci. Nimănui nu-i vine a crede, dar asta e realitatea”.
Primarul își încurajează cetățenii să participe la acțiunile de ecologizare și mai ales, să nu mai arunce gunoaie. Fiecare mobilizare a avut rezultate bune. Prin aceste acțiuni, edilul susține că s-au dezvoltat simțul responsabilității, al răspunderii și al acțiunii imediate.
Acesta transmite: “Eu îmi încurajez comunitatea să acționeze în mod responsabil față de mediu ori de câte ori întâlnesc situații în care deșeurile au fost depozitate în mod necorespunzător. IRIDEX ne-a anunţat că va distribui saci pentru gunoi selectiv. Acum este o discuţie aici. Dacă oamenii vor colecta selectiv dar cei de la Iridex vor lua sacii şi vor amesteca gunoiul, atunci nu am făcut nimic, pentru fiecare dintre noi ne putem întreba de ce să selectăm gunoiul, dacă oricum la final e pus amestecat. Gunoiul este o problemă, nu doar la Călăraşi, dar aici oamenii sunt mai responsabili şi vor o localitate curată. Deoarece ştiu că de la identificarea unei probleme până la rezolvarea ei este un pas foarte mare, m-am gândit la o serie de acţiuni concertate, care să ajute la organizarea unei acţiuni de ecologizare urbană în interiorul oraşului. Astfel, toți cei care folosesc materiale plastice în agricultură, în special în extravilan, atunci când vor veni să semneze certificatele de producător, va trebui să facă şi dovada, foto, video sau în teren, despre ce a făcut cu materialele folosite, unde le-a depozitat, în care punct indicat de către primărie sau la care centru de colectare”.
Primarul a vorbit și despre cetățenii din alte localități care arunca gunoaie în Călărași. Acesta susține că vor începe sa folosească camere mobile și drone pentru a găsi vinovații și pentru ca problema gunoaielor să dispară. Edilul spune: „Sunt cei din afara localităţii care cultivă pe terenuri din Călăraşi sau care tranzitează pe terenuri extravilane din Călăraşi şi lasă aici gunoaiele. Şi aceştia vor fi verificaţi şi vom folosi camere mobile şi drone, vom verifica terenurile din jurul culturii şi chiar cultura.. Ne vom interesa, nu cât de legal ci cât de curat este…. Dar, după părerea mea, toate localităţile ar trebui să treacă la astfel de măsuri. Altfel, nu avem nicio șansă. Oamenii vor arunca gunoaiele de la unii la alții iar vântul le va purta peste tot. Eu cred că, dacă procedăm cu toții la fel, în câțiva ani ne va intra în obicei să protejăm mediul.”
Sursa: cvlpress.ro