Se dorește organizarea unei expoziții de reptile. Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova are în plan să acceseze suma de 300.000 lei pentru realizarea unei expoziții de reptile. Suma va fi obținuta printr-un credit.
Cum se vor folosi banii?
• cumpărarea vietăților care vor fi expuse;
• cumpărarea mobilierului necesar organizării expoziției;
• cumpărarea echipamentului IT și accesoriilor necesare pentru organizarea unui tur virtual de safari;
• achiziționarea unui vehicul mortuar la mâna a doua;
RAADPFL are ca obiectiv îndeplinirea tuturor investițiilor precizate anterior în anul 2022.
După întocmirea unui raport, s-a constatat faptul ca suma necesară investiției este de 518.000 de lei (fără TVA). RAADPFL va accesa creditul în valoare de 300.000 de lei, iar restul sumei, mai exact, 218.000 lei va fi asigurată de către Regie. Suma acordată achiziționării reptilelor este de 100.000 de lei, și mobilier specific ”de la o firmă acreditată, care să permită obținerea tuturor autorizațiilor de funcționare”, tot în valoare de aproximativ 100.000 lei (fără TVA).
Autobuz pentru tururi virtuale?!?
În raportul transmis de RAADPFL se menționează: „ca un element de noutate, ne propunem amplasarea în incinta Grădinii Zoologice, în apropierea pavilionului care va găzdui expoziția de reptile, a unui autobuz, care a fost scos din uz şi care va fi transformat într-un autovehicul destinat excursiilor virtuale de safari. Preconizăm interesul crescut al vizitatorilor pentru aceasta nouă atracție și mai ales al copiilor, pentru care excursia virtuală are şi un rol educativ”.
…de ce o mașină mortuară?
RAADPFL Craiova se ocupă și de cele 4 cimitire ale municipiului Sibiu (Dorobantia, Sineasca, Ungureni si Craiova Nord).
Rămânând în grija lor să asigure și serviciile funerare pentru oamenii străzii. „Acestea presupun asigurarea sicriului şi a stâlpului, realizarea transportului funerar de la una din morgile spitalelor la unul din cimitirele municipalității şi înhumarea în groapă simplă”, au menționat reprezentanții Regiei. RAADPFL susține „Până la momentul actual, unitatea noastră asigura transportul cu un autovehicul marca Dacia tip Dropside (Pick-up), achiziționat în perioada 2006-2007. Din cauza uzurii, acest autovehicul nu mai întrunește condițiile optime necesare realizării unui transport funerar și din acest motiv regia îşi propune achiziția unui autovehicul second-hand special amenajat pentru transportul funerar. Prin achiziția acestui nou autovehicul, unitatea noastră îşi propune extinderea ariei de utilizare a acestuia, de la decedații pauperi la realizarea de transport funerar la cerere, pentru decedații cu aparținători. În acest caz, pe lângă serviciile decontate de Primăria Municipiului Craiova in cazul decedaților pauperi, regia poate realiza venituri şi de la terți”.
35.000 lei (fără TVA) este suma aproximativă pentru achiziționarea mașinii mortuare. ”Astfel, pentru anul 2022, valoarea totală a investițiilor preconizate a se realiza este de 518.000 lei (fără TVA). Din această valoare, regia poate suporta din surse proprii (din amortismente) suma de 218.000 lei, pentru acoperirea diferentei find necesară accesarea unui credit. Din acest credit se vor asigura: achizitia mobilierului pentru expozitia de reptile din Gradina Zoologica —aproximativ 100.000 lei (fara TVA) – achizitia vietatilor pentru expozitia de reptile — aproximativ 100.000 lei (fara TVA) – achizitia programului virtual de safari — aproximativ 100.000 lei (fard TVA)”, arată documentele întocmite de RAADPFL Craiova.
De ce nu se percepe TVA?
În următorul fragment din Referatul înaintat Consiliului de Administrație al RAADPFL se explică lipsa TVA-ului: ”Având in vedere faptul ca în sistemul de achiziții se lucrează numai cu valori fără TVA, sumele prevăzute în buget pentru investiții fiind, de asemenea, fără TVA, suma de 300.000 lei pe care dorim să o accesăm sub formă de credit va fi folosită exclusiv pentru achitarea valorii fără TVA din facturile emise de furnizorii celor trei componente (mobilier, vietăți și program virtual).
TVA-ul aferent acestor facturi se va achita din contul curent al regiei. La momentul efectuării calculelor privind investițiile pe care regia dorește să le facă în anul 2022, implicit referitor la defalcarea sumelor accesate prin credit pentru aceste investiții au fost consultați doi experți în contabilitate, care au confirmat faptul că baza facturilor pentru decontarea celor trei componente de investiții (mobilier, vietăți și program virtual), adică valoarea fără TVA, va fi decontată din credit, iar TVA-ul aferent din contul curent. In consecință, vă solicităm aprobarea accesării unui credit pentru investiții pentru anul 2022, în suma de 300.000 lei”.
Este programată o ședință ordinară pe 28 februarie 2022, în aceasta se va discuta despre aprobarea accesării creditului.
Sursa: ziaruldecraiova.ro